204504881562275

Hogyan válasszunk megfelelő árnyékolástechnikát otthonunkba – Tippek és tanácsok

2023. 07. 17.

Az otthonunk hatékony árnyékolása nem csak a praktikum, de esztétika szempontjából is rendkívül fontos. Az árnyékolástechnikai megoldások számos lehetőséget kínálnak az otthonunk szép és funkcionális kialakítására. A következő tippekkel és tanácsokkal segítséget nyújtunk a megfelelő árnyékoló kiválasztásához.

 

 

Tegyük fel a kérdést: mi a célunk?

Mielőtt nekilátunk az árnyékoló kiválasztásához, fontos meghatározni, hogy milyen célt szeretnénk elérni. A leggyakoribb okok az árnyékolásra a túlzott napsugárzás, a hőmérséklet és a magánélet védelme. Ha például a beáramló napsugárzást szeretnénk csökkenteni, akkor az árnyékolónak megfelelően kell a fényzárást biztosítani, amit hatékonyan redőnnyel, vagy fényzáró textillel tudunk elérni.  A hőmérsékletet leginkább külső árnyékolóval tudjuk befolyásolni, hiszen a meleg vagy hideg már nem éri közvetlenül a nyílászárót.  A kíváncsi tekintetek elől a belső árnyékolók nyújtanak védelmet. (reluxa, roletta, szalagfüggöny)

 

Válasszuk ki az ideális anyagot

Az árnyékoló anyagának kiválasztása szintén fontos szempont. Az anyagnak megfelelőnek kell lennie az adott helyiség stílusához és a feladathoz is. Az árnyékoló anyaga határozza meg az árnyékolás hatékonyságát, a fényáteresztést, a hőszigetelést és az árnyékoló árát. A legnépszerűbb anyagok a textil, a fa, az alumínium és a műanyag.

 

Tartsuk szem előtt a praktikumot

Az árnyékolástechnika megválasztásakor nem csak az esztétikára, hanem a praktikumra is figyeljünk oda. Például, ha a teraszon vagy az erkélyen szeretnénk árnyékot biztosítani, akkor egy télikert árnyékolót, pergolát vagy napellenzőt célszerű választani. Az ilyen típusú árnyékolók a szabadban használhatóak, és többféle anyagból és kialakításból választhatunk.

 

Válasszuk ki az ideális típust

 Az árnyékoló típusát szintén ki kell választanunk a helyiség és az igények alapján. A leggyakoribb típusok a roletták, a redőnyök, a reluxák és a szalagfüggönyök. Az árnyékoló típusától függően az árnyékolás hatékonysága, a fényáteresztés és a hőszigetelés is változhat.

 

Tartsuk szem előtt az energiatakarékosságot

Az árnyékolástechnika kiválasztásánál az energiahatékonyságra is oda kell figyelni. Az energiahatékony árnyékolók segítségével csökkenthetjük a hűtési és fűtési költségeket. Például, ha redőnyt választunk, akkor a helyiségben tartósan alacsonyabb hőmérsékletet tarthatunk fent, mert az árnyékoló segítségével nem engedjük be a meleget.

A meleg hónapokban gyakorlatilag bármelyik kültéri árnyékoló nagyon jó szolgálatot tesz, azonban ahogy hidegebbre fordul az idő, elkezdenek kidomborodni a különbségek. Éppen ezért elmondható, hogy a legoptimálisabb megoldást az az árnyékoló jelenti, amelyik nyáron és télen egyaránt hatékony, ez pedig a redőny. Hőtechnikailag nincsen lényeges különbség az alumínium és a műanyag termékek között, hiszen mindkettő a napsugarak üvegfelületen történő behatolását akadályozza meg, ezen kívül pedig az ablak és a redőnylécek közötti légrés biztosítja a hőszigetelés hatásfokának javítását.

Ha további tanácsokra van szükséged keress minket elérhetőségeinken!