204504881562275

Központi telefonszám: +36 1 282 3159

Alkatrész és redőnymotor szaküzlet: +36 1 282 4546

Motorizálás – Termékismertető

Motorizálás, automatizálás

 

Miért motorizáljam az árnyékolómat?

Időt és pénzt takarít meg. Időt, mivel nem kell reggel és este, valamint napközben az időjárási viszonyok változásaival a nehéz redőnyét, napellenzőjét mozgatnia. Pénzt, mivel automatizált motoros redőnyeivel télen és nyáron csökkenteni tudja a fűtés és hűtés költségeit. Ezenkívül a motoros redőnyök a redőnymotor fékje és feltolásgátló szerkezet segítségével a betörés ellen is védenek. Lakása árnyékolóit egyszerre, csoportosan és külön-külön is mozgatni tudja.

Miért automatizáljam az árnyékolómat?

Praktikussá, kényelmessé és biztonságosabbá tehetjük a motorizált árnyékoló mozgását automatizálással. Miből áll egy automatikusan működő árnyékoló?  Szükség van egy árnyékolóra (redőny, napellenző, zsaluzia, reluxa stb.), amelybe bekerül egy csőmotor, az azt működtető vezérlésre (amely lehet rádiós, vagy vezetékes), illetve különböző érzékelőkre (szél-, fény-, hőmérséklet érzékelő) és/vagy programórára.

Motorizálható termékeink

redőny, reluxa, zsaluzia, garázskapu, napellenző, télikert árnyékoló (csak motoros kivitelben!), pergola árnyékoló, szalagfüggöny.

Automatizálási funkciók

akadályérzékelés le- és fel irányban, lefagyás elleni védelem, finom megállítás felső végálláson, extra érzékeny akadályérzékelés visszanyitó funkcióval, szél-fény- hőmérséklet-eső érzékelő, illetve programozás számtalan variációja.

Rádiós és/vagy vezetékes árnyékolót?

 

Mi alapján döntsük el, hogy vezetékes vagy rádiós motorizálást alakítsunk ki az árnyékoló(k)hoz?

Az első legszembetűnőbb különbség az ÁR. Mielőtt azonban ennek függvényében döntenénk, nézzük végig, milyen előkészülettel, munkával jár az egyik vagy másik megoldás, milyen „rejtett”költségre számíthatunk.

A vezetékes motorok, kapcsolók, vezérlések ára jóval kedvezőbb a rádiós motorokéhoz képest. Azonban tisztában kell azzal lennünk, hogy az árnyékolóba szerelt motorhoz el kell juttatni az áramot, tehát mindkét esetben szükségünk van elektromos hálózatra (230 Volt) miután a motor rá lett kötve a hálózatra a rádiós motorban lévő beépített rádióvevő segítségével már tudjuk is irányítani a motort egy távirányítóval, míg a vezetékes motor esetében a motortól a kapcsolóig is el kell vinni az áramot.

Mit jelent ez? Minden árnyékolótól –attól függően, hogy hány árnyékolót mozgatunk egy kapcsolóval- a kapcsolóig ki kell építeni a vezetéket. Ez lehet egy motor-egy kapcsoló, lehet több motor-egy kapcsoló, és lehet egy motor-egy kapcsoló és egy központi kapcsoló, hogy az összes árnyékolót egy kapcsolóval is tudjuk mozgatni. Rádiós motor esetében 1-15 csatornás távirányítóval válthatunk, hogy egy bizonyos redőnyt szeretnénk mozgatni, vagy esetleg az összeset egyszerre.

Már meglévő árnyékolóink utólagos motorizálásához inkább a rádiós vezérlést javasoljuk, mert rövidebb idő alatt, kisebb munkával, kényelmetlenséggel megoldható. A vezetékes rendszerű motorok kiépítését pedig új épületnél, vagy egy nagy felújítással egyidejűleg célszerű elvégezni. Lehetőség van arra is, hogy meglévő vezetékes rendszerünket rádióssá alakítsuk egy rádióvevős kapcsoló segítségével -nem kell a motorokat kicserélni!- ilyenkor a távirányítót a kapcsoló irányába kell tartani. Mindkét rendszert lehet automatizálni időkapcsolóval, szél, fény, és eső érzékelővel.

 

Alapfogalmak a motorizálásban

 

Végállás: Az alsó és felső végállás beállításával tudjuk elérni, hogy az árnyékoló ne tekeredjen túl a tengelyen (felső végállás) és ne tolja tovább a motor a palástot, ha az már teljesen zárt állapotban van (alsó végállás).

Kétféle típusú végállású csőmotor létezik:

Mechanikus végállású csőmotor:

-ennél a típusnál kézzel lehet az alsó és felső végállást beállítani, hátránya, hogy nincs akadályérzékelő funkciója.

Elektronikus végállású csőmotor:

-nem minden esetben van szükség kézi beállításra, némely típus felismeri és megtanulja a végállásokat. Nagy előnyük, hogy akadály- lefagyás érzékelő funkciójuk van.

Köztes pozíció: Az alsó és felső végállás közötti legsűrűbben használt pozíció szintén beállítható.

Nyomaték: Mértékegysége a Nm, ez az érték fejezi ki a motor erejét, vagyis, hogy mekkora súlyt képes mozgatni.

Fordulat: Ez az érték mutatja meg hogy milyen sebességgel tekeredik fel az árnyékoló  Pl: 15 Fordulat/perc: 1 perc alatt 15-ször forgatja körbe a motor a tengelyt.

Akadályérzékelés: Az elektronikus végállású motorok többsége rendelkezik akadályérzékelő funkcióval. Ennek számos előnye és haszna van. Érzékeli a redőny alatt felejtett tárgyat, megáll és nem tolja tovább a palástot, így megelőzhető a redőny, a motor és az ott felejtett tárgy épsége. Téli időszakban gyakori, hogy a záróléc odafagy az ablakpárkányhoz, ebben az esetben nem erőlteti tovább a redőny mozgatását a motor, így megakadályozza a palást sérülését, vagy a motor leégését.